Gisteravond kreeg ik bericht dat één van mijn cliënten op zeer korte termijn naar een hospice zou verhuizen. Dat betekent dat hij binnenkort komt te overlijden.

Toen ik hem in maart voor de eerste keer ontmoette was al duidelijk dat hij niet meer beter zou worden. Het enige dat ik voor hem kon doen was zorgen voor comfort. Beter slapen, geen misselijkheid, minder piekeren…… Ik overwoog alle mogelijkheden en overlegde met deze cliënt welke het beste bij hem pasten. Vol overgave werden alle bereidingen gebruikt; dé favoriet was wel het dagelijkse voetenbad met speciaal samengestelde badolie om te ontspannen en beter te slapen.

Door als doelgroep mensen met kanker te kiezen krijg ik als therapeut vaker te maken met cliënten die overlijden dan menig ander therapeut. Dat is mijn bewuste keus. En toch voelt het dubbel. Het is verdrietig als mensen hun partner, kinderen en kleinkinderen achter moeten laten, maar als leven lijden wordt kan de dood ook een verlossing betekenen. En het is een prachtige job om met behulp van aromatherapie dat lijden zo lang als mogelijk is uit te stellen……

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *