Wat kan aromatherapie betekenen voor iemand met kanker?

Als je eenmaal de diagnose kanker hebt gekregen kom je in een medische molen terecht met onderzoeken en behandelingen. De diagnose zelf en de onderzoeken zorgen voor stress, de vaak heftige behandelingen zorgen voor bijwerkingen (en nog meer stress).

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: aromatherapie kan de kanker niet genezen! Ook niet de etherische olie van Olibanum (in het engels Frankincense), maar daarover later meer. Waarom zou je dan überhaupt iets doen met aromatherapie? Je krijgt al een hele batterij aan reguliere medicatie en de behandelingen vragen ook de nodige tijd en energie. Nog meer lijkt dan geen logische keuze.

Aromatherapie is een onderdeel van de fytotherapie, de kruidengeneeskunde. De etherische oliën, CO2-extracten en hydrolaten zijn onttrokken aan plantenmateriaal, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat zij een geneeskrachtige werking hebben. Vandaar dat deze producten kunnen worden ingezet bij het verminderen van klachten en bijwerkingen tijdens en na het behandeltraject tegen kanker.

Een goede aromatherapeut brengt samen met jou de klachten in kaart en overlegt welke klachten het meest hinderlijk zijn, zodat deze als eerste aangepakt kunnen worden. Daarnaast (en dit is echt heel belangrijk!) wordt gekeken naar de reguliere medicatie die je op dat moment gebruikt. Er zijn namelijk etherische oliën (maar ook kruiden!) die de werking van deze medicatie beïnvloeden; sommige etherische oliën versterken de werking, terwijl andere die verminderen. Dat is ongewenst en daarom zal de aromatherapeut hier zeer grondig naar kijken! Hoewel dit een hele puzzel kan zijn, mag deze stap niet overgeslagen worden! “Baat het niet, dan schaadt het niet” of “Natuurlijke producten kunnen geen kwaad” zijn absoluut niet waar!

Nu vraag je je natuurlijk af wat er allemaal met aromatherapie aangepakt kan worden…… Aromatherapie kan onder andere verlichting bieden bij slecht slapen, misselijkheid, huidverzorging, verminderen van stress en angst, verzorging van mond en slijmvliezen en soms bij pijn.
Een natuurgeneeskundig aromatherapeut behandelt de hele mens, niet alleen de klacht. Daarom kunnen adviezen over voeding en supplementen, maar ook hand- en voetmassages (eventueel gecombineerd met een wikkel of pakking) deel uitmaken van de behandeling.