WAAROM GOEDE NACHTRUST ZO BELANGRIJK IS ALS JE DE DIAGNOSE KANKER HEBT

Het lijkt zo gewoon, een goede nachtrust. Je staat er niet bij stil, totdat je niet meer goed slaapt. Slecht slapen heeft op alle vlakken gevolgen. Je bent fysiek moe en overdag niet zo energiek als je gewend bent. Je bent psychisch moe, waardoor niet zoveel kan hebben of zelfs een kort lontje krijgt. Je gaat je zorgen maken dat je weer niet kan slapen, waardoor je nog meer gaat piekeren. Slecht slapen maakt dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Tijdens een goede slaap herstelt je lichaam zowel fysiek als psychisch van alle gebeurtenissen van de dag. Je verwerkt opgedane ervaringen, organen en lichaamsweefsels herstellen en je lijf ruimt op wat er weg kan. Je kan je dus voorstellen dat goede slaap noodzakelijk is om “normaal” te kunnen functioneren.

Slecht slapen kan veel oorzaken hebben. Het kan zijn dat je slecht slaapt omdat je pijn hebt, je zorgen maakt, last hebt van stress of omdat je te weinig slaaphormoon aanmaakt. Vaak is hier met natuurlijke producten wat aan te doen…….

Mensen met de diagnose kanker hebben vaak slaapproblemen. Hierdoor ervaren ze meer pijn, hebben ze weinig energie en meer last van bijwerkingen. Ze komen in die vicieuze cirkel terecht en weten niet hoe deze te doorbreken. Terwijl juist voor zieke mensen slaap nóg belangrijker is!
Door het slapen te verbeteren worden ze emotioneel/psychisch sterker en zijn beter in staat de dag door te komen. Ook fysiek worden ze krachtiger en hebben meer energie voor overdag. Ze ervaren hun eventuele bijwerkingen en pijn minder indringend, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Wat kun je er zelf aan doen? Een ontspannende voetmassage of een warm voetenbad met Epsomzout een half uur voor het slapen gaan kan de slaap aanzienlijk verbeteren. Of drink een kop kruidenthee zoals kamille of citroenmelisse voor het slapen gaan. Ook met aromatherapie is aanzienlijke verbetering te verkrijgen, maar raadpleeg daarvoor een gediplomeerde aromatherapeut.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *